duminică, 2 februarie 2014

Ignoranţa, o opţiune personală

Oamenii aleg să fie necitiţi , neinformaţi şi dezinformaţi. Oamenii nu au voie să dea vina pe alţi oameni pentru faptul că au ajuns să funcţioneze fără să gândească.
             O să încep cu televiziunile. Îi văd şi aud şi citesc pe mulţi spumegând de nervi, din cauză că televiziunile comerciale au stricat nivelu’ ‘telectual al poporului român, au manelizat şi piţiponcit tot ceea ce înseamnă viaţă culturală. Întrebare: cei care aleg să pornească televizorul în loc să deschidă o carte au epuizat toate cărţile care puteau fi citite şi au decis că au nevoie şi de altceva, adicătelea de entertainment televizat? Răspunsul este: nu, nu au citit suficient cât să nu aibă nevoie de emisiunile respective. De ce aleg să se uite la emisiuni de doi lei ? Pentru că emisiunile respective satisfac nevoia firească de voyeurism a omului de rând. E mai simplu s-o judeci pe una care s-a măritat, l-a înşelat pe bărbatu-său şi apoi a divorţat prin prisma invitaţilor care o diseacă pe respectiva, decât să citeşti « Anna Karenina », să rămâi singur faţă în faţă cu cartea , să-ţi pui întrebări la care să găseşti singur răspunsuri şi să-ţi foloseşti mintea, nu opiniile părerologilor plătiţi să spurce fără să clipească.
             E mult mai simplu să urmăreşti tumultuoasa viaţă şi interrelaţionare a fotbaliştilor şi cântăreţelor semi-necunoscute, decât să citeşti « La răscruce de vânturi » şi să te minunezi ca tâmpitul de existenţa unei iubiri dincolo de moarte, aşa cum în zilele noastre nu mai există. De ce l-am iubi pe acelaşi om de la primul sărut până la ultima suflare ? E demodat, e plictisitor şi nu dă bine să nu fii în permanentă căutare. Da’ ce suntem noi, pinguini ? Nu, suntem nişte fiinţe complexe şi cercetătorii au demonstrat că nu suntem monogami. Şi uite aşa, încurajaţi de cercetările recente şi de tot ce vedem în jurul nostru, aruncăm la gunoi ce am avut mai bun şi mai sfânt şi ne deschidem pentru nou.
             Copiii nu mai citesc cărţi. E vina profesorilor, că nu-i “pun” să citească! Serios? Pe noi, generaţia ăstora de vreo patruzeci de ani, care am terminat liceul la începutul anilor ’90, cine ne “punea” să citim? Hai să vă zic eu: nimeni. Eeeee, păi pe vremea aceea nu exista tentaţia televizorului, a calculatorului, a tabletei, a mall-ului. Nu existau toate astea, este adevărat, dar existau în majoritatea familiilor părinţi şi bunici care cumpărau şi citeau cărţi. În fiecare casă existau biblioteci ticsite, din care nu lipseau cărţi bune, adevărate, cu colţurile îndoite de atâta răsfoit, cu coperţile dezlipite. Cărţi lucrate, ţinute în mână şi devorate.
             Uitaţi-vă la bibliotecile moderne, minimaliste, care sunt concepute pentru a adăposti plasma, DVD player-ul, boxele, vreo câteva bibelouri de la mama şi câteva cărţi din seriile acelea scoase de ziare. Am văzut multe biblioteci fără cărţi, am simţit în aerul caselor respective că lipseşte mirosul de hârtie care conţine frânturi din deşteptăciunea lumii în care trăim. Copiii cresc în case unde nu se mai citesc cărţi. Copiii mici nu-i văd pe părinţi şi bunici citind. Pe copii nu trebuie să-i “pună” nimeni să citească. Au în jurul lor exemple de oameni care aleg să-şi ocupe timpul cu orice altceva decât lectura. Când ajung la şcoală e deja prea târziu pentru a le mai forma deprinderea de a răsfoi cărţi şi, mai ales, de a se bucura de privilegiul de a putea citi. Cărţile sunt pentru acei copii simple obiecte din hârtie,  ca şi rolele de hârtie igienică, flyer-ele din cutia poştală sau ambalajele de pizza.
             Oamenii au ales în ultimii ani să devină ignoranţi, nemulţumiţi, puşi pe harţă , superficiali. Eu cred că este vina lor. Prostia ca urmare a lipsei de cultură, informare şi, în general, a nefolosirii  neuronilor şi a sinapselor, este o opţiune personală, a fiecărui individ.
             Începând cu prima banană şi prima sticlă de “Fanta” care      s-au vândut “la liber” în magazine, interesul oamenilor de rând pentru cultură a început să scadă. Viaţa a început să fie trăită din plin, cu chiloţii la vedere şi cu portmoneul burduşit. Mirajul libertăţii de exprimare a înlăturat orice jenă, mârlănia luând locul domniei. Din păcate, această tendinţă globală este în continuare ascendentă. Încă nu ne-am stabilizat, încă nu ne-am potolit, nu am ascultat suficientă muzică de proastă calitate, limbajul suburban încă ne mai pregăteşte surprize, nu toate cântăreţele ne-au destăinuit ce număr poartă la sutien.
             Umblăm prin ţările Europei, că ne-au făcut ăştia până la urmă cetăţeni europeni, chiar dacă mulţi mârâie înfundat că nu am fi meritat. Am făcut primele drumuri către muzeele şi castelele europenilor, alea de le construiau ei pe vremea când Ştefan cel Mare apăra creştinătatea ? Nu, am dat iama în magazine, că erau ţoalele la reduceri.
             Mama a ajuns în urmă cu mulţi ani la Viena, împreună cu câţiva colegi profesori. Au vizitat şi Palatul Schönbrunn, dacă tot erau prin zonă. Ştiţi care a fost prima remarcă a unui distins profesor la vederea magnificei construcţii? “Tulai, Doamne, da’ mult o mai putut să fure aiştia!”. Nu cred că e nevoie să comentez. Vă rog să comentaţi fiecare, după cum vă lasă inima.

             Nu cred în teoria conspiraţiei, nu cred că cineva ne vrea proşti şi uşor de supus. Nu cred că mai marii lumii s-au coalizat împotriva noastră, care suntem urmaşii atlanţilor. Nu cred că suntem buricul pământului, suntem o naţie ca oricare alta de pe pământ. Eu zic că e cazul să revenim cu picioarele pe pământ, să nu mai citim tot felul de articolaşe ale misticilor de serviciu, să nu mai ascultăm doar predicile preoţilor, să nu ne bazăm pe faptul că dacă citim cărţi de autoeducare vom avea garantat succes în viaţă. Mai zic ceva, legat de subiectul “autoeducare” : dacă-l auzim pe unul care ne spune să zâmbim şi să gândim pozitiv chiar şi atunci când viaţa ne ia la trântă şi ne cadoriseşte cu boală, sărăcie şi moarte, să nu-l ascultăm neapărat. E dreptul nostru să nu fim nişte oi dresate. Dacă am chef să mă încrunt, mă încrunt, dacă am motive să râd, o fac şi dacă am chef să tac şi să citesc o carte bună, o fac fără să-mi cer scuze că nu “fac” bani în timpul ăsta. Nu făcutul banilor mă preocupă zilnic, chiar dacă banii mă ajută într-o oarecare măsură să trăiesc liniştită, ci ideea că nu vreau să trec prin viaţă ca raţa prin apă, fără să se lipească nimic bun de mine. Dacă o fi să mor săracă, n-o să-mi pară foarte rău, că bogată n-am fost niciodată, dar de-o fi să mor ignorantă, o să solicit o reîncarnare, ceva, pentru că-i ruşine mare să mori prost.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu